Paparazzi

  • Berichtcategorie:Blog

Paparazzi

Paparazzi is het meervoud van Paparazzo. Paparazzo is de naam van een opdringende fotograaf uit de film “La Dolce Vita” van Federico Fellini. Paparazzi zijn persfotografen die er alles aan doen om aan de beste foto’s van beroemde mensen te komen, waarbij heel vaak ook hun de privacy wordt geschonden. Over het algemeen worden ze geassocieerd als irritante en opdringerige fotograferen. Ze gebruiken bijvoorbeeld grote telelenzen om in de achtertuinen en woonkamers te kunnen fotograferen of stalken ze personen dagenlang om het geld makende foto te kunnen schieten. Door dit opdringerige gedrag gebeuren er helaas ook minder leuke dingen, zoals bij prinses Diana, waarvan wordt aangegeven dat ze tijdens haar vlucht voor de Paparazzi met de auto is verongelukt.

Rechten en privacy

Een Paparazzi worden is heel aantrekkelijk onder de fotograferen, omdat er met deze foto’s veel geld wordt verdiend. Maar er worden ook rechtszaken en straatverboden aangespannen tegen Paparazzi, omdat ze vaak te ver gaan om de perfecte foto te maken. Vooral in de Verenigde Staten wordt er veel gedaan om het opdringerige gedrag van de Paparazzi tegen te gaan. Bij sommige evenementen is het zelf verboden om foto’s te maken en zijn er ook speciale tijden aangegeven waarbij er gefotografeerd mag worden. Maar soms zijn de rollen omgedraaid waarbij deze fotografen de beroemdheden aanklagen. Zo is Khloe Kardashian aangeklaagd voor het gebruiken van een Paparazzi foto waarop je kan zien dat ze naar een restaurant loopt.

Foto’s die officieel van deze fotografen zijn mogen niet zonder toestemming worden gebruikt, omdat de fotografen er niet aan verdienen. Jennifer Lopez, Gigi Hadid en 50 cent zijn allemaal aangeklaagd om deze reden. Het positieve is dat er soms ook leuke en schattige foto worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij de geboorte van een kindje of een bruiloft, waarbij ze worden ingehuurd door sommige beroemdheden.

Nederlandse Paparazzo

Een bekende Nederlandse Paparazzi is Edwin Smulders, hij fotografeert veel bekende Nederlanders en zelfs de mensen van het koninklijk huis. Hij wordt vaak ingehuurd om bruiloften en film premières te fotograferen. Zelfs gaat hij ook op pad om mooie foto’s te maken. Hij staat bekend als een brave Paparazzi. Hij gaat niet in de bosjes liggen of op welke manier dan ook om zo de meest mogelijke schandalige foto’s van beroemdheden te kunnen maken. Het gaat tegen zijn principes in.

Maar hoe wordt je nou Paparazzi fotograaf. Over het algemeen zijn Paparazzi fotografen in dienst bij roddelbladen of bureaus voor fotografie. Je moet eerst een portfolio opbouwen om te solliciteren bij zo’n bedrijf. Een andere mogelijkheid is om als zzp’er je foto’s aan te bieden. Je gaat dan zelf de wereld over om de bekendste mensen te fotograferen, hoe schandaliger een foto is, des te meer is de waarde. Je kan de foto’s verkopen aan de roddelbladen of aan een beroemde. Als je het goed doet kan je in één keer veel geld verdienen.

Heb je ook interesse in een Fotoshoot? Boek dan hier een afspraak.