Portretfoto zwart wit

  • Berichtcategorie:Blog

Portretfoto zwart wit: geef betekenis aan je foto

De meesten hebben wel eens van portretfoto’s en van zwart wit foto’s gehoord, maar heb je ooit van een portretfoto zwart wit gehoord?

De kans is waarschijnlijk klein dat je deze specifieke combinatie kent. Dit is jammer, want professionele zwart wit portretfotografie kan indrukwekkend zijn. Neem maar eens een kijkje op onze site onder het kopje ‘portretfotografie’! Voor nu zullen we je in dit stuk meer leren over zwart wit portretfotografie.

Portretfoto Zwart Wit fotoshoots

Waarom een Fotoshoot in het zwart wit?

Je zult je afvragen waarom je in hemelsnaam foto’s in het zwart wit zou schieten, terwijl je tegenwoordig juist mooi in kleur foto’s kunt nemen. Het antwoord op deze vraag is niet simpel, er zijn namelijk meerdere redenen om een portretfoto in het zwart wit te nemen. Een eerste reden om zwart wit te schieten is om afleidingen te vermijden. Wanneer je in kleur schiet, zullen bepaalde objecten of elementen op foto’s extra aandacht trekken. Dit kan zijn, omdat ze een opvallende kleur hebben of omdat de kleur niet bij de rest van de foto past. Door in zwart wit te schieten valt dit weg en word je gedwongen om naar vormen en textuur te kijken.

De reden achter een Zwart Wit

Een andere reden waarom fotografen kiezen om in zwart wit te schieten is, dat een zwart wit foto een speciaal psychologisch effect heeft. Wanneer je naar een zwart wit foto kijkt, zul je merken dat het een bepaald speciaal gevoel in je oproept, vergeleken met de kleur foto. De laatste reden, die we zullen behandelen is, om foto’s in het zwart wit te nemen tijdloosheid is. Normaal gesproken is aan de kleuren die een foto heeft, door een kenner, wel in te schatten in welke periode het genomen is. Door zwart wit portretfotografie te beoefenen, zullen de foto’s tijdloos voelen en niet aan een bepaalde periode gebonden zijn.

Wanneer gebruik je zwart wit foto?

Nu het duidelijk is met welke achterliggende ideeën fotografen een portretfoto in het zwart wit schieten, is het tijd om het te hebben over wanneer je een zwart wit portretfoto schiet. Een voor de hand liggende reden is wanneer je dit simpelweg mooi vindt. Ook kan het zijn dat de zwart wit portretfoto mooi staat bij het interieur van je huis.

De redenen die genoemd zijn bij het kopje ‘Waarom een portretfoto zwart wit?’ kan ook als aanwijzing gebruikt worden om te bepalen wanneer je voor een zwart wit portretfoto kiest. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook voor zwart wit kiezen, wanneer je een bepaalde emotie wil oproepen. Wanneer je voor de keuze ‘zwart wit portretfotografie’ gaat, kan het dus erg uiteenlopen.

Boek vandaag nog jou portret fotoshoot! Kijk snel op Portert Fotshoot pagina
Zoek je naar een alternatief, kijk dan eens op Fotosessie.nl