Foto achtergronden

 • Berichtcategorie:Blog

De basis

Eén van de belangrijkste aspecten van een goede fotoshoot zijn de achtergronden. De studiolampen hebben ook elk een ander effect op verschillende foto achtergronden. Vaak wordt er gekozen voor een neutrale witte of zwarte achtergrond, maar ook worden er gekleurde achtergronden gebruikt. Dit geeft een “unieke” look.

Soorten foto achtergronden

 • Effen achtergronden:
  • de meest gebruikte achtergronden wat betreft fotoshoots met een wit of zwart achtergrond. Ook zijn er natuurlijk andere effen kleuren zoals blauw (wordt vaak gebruikt bij een babyshoot voor jongens), roze (wordt vaak gebruikt bij een babyshoot voor meisjes) of geel.
 • Natuur achtergronden:
  • wil je een buitenlook, zonder echt buiten te zijn? Dan is deze achtergrond perfect. Een natuurlijke, rustige foto alsof je bij de bomen staat. Zelfs in de winter lijkt het zonnig en groen!
 • Feestdagen achtergronden:
  • achtergronden afhankelijk van de feestdagen. Wordt het meest gebruikt voor een kerstreportage. Een kerstboom op de achtergrond en sneeuwvlokken in de lucht, heel leuk voor jouw persoonlijke kerstkaart.
 • Eigen ontwerp:
  • een zelf gemaakte foto als achtergrond kan natuurlijk ook, mits deze van hoge kwaliteit is.

Achtergrond systeem

Er zijn twee soorten systemen om je achtergrond te kunnen gebruiken. Het eerste systeem is het meest “normale”. Het achtergrond systeem, dit bestaat altijd uit twee statieven, met een horizontale dwarsligger waar je het papier aan kunt hangen. Dit is het meest gebruikte systeem in de studio’s. De andere optie is een elektrisch bevestigd systeem. Deze wordt aan de muur of het aan plafond bevestigd. Hieraan kun je meerdere rollen bevestigen en met behulp van een draadloze afstandsbediening kun je de rollen op- en afrollen. Dit systeem is duurder, maar handig in een kleine ruimte.

Materialen

Er zijn veel soorten materialen waaruit je kunt kiezen als achtergrond. Elk heeft zijn voor- en nadelen.

Een katoenen achtergrond werd vroeger veel gebruikt. Het is makkelijk om mee te nemen en te verplaatsen. Een nadeel is echter dat het snel vies wordt en het elke keer gewassen moet worden. Ook zitten er snel kreukels in, wat erg opvalt op de foto’s.

Papieren achtergrondrollen, de meest gebruikte en voordeligste optie. Je kunt elke dag beginnen met een nieuw stuk papier, het blijft egaal en schoon. Een nadeel is dat dit veel lastiger te vervoeren is vergeleken met een katoenen achtergrond.

Een vinyl achtergrond, wordt weinig gebruikt doordat het de duurste optie is. Vinyl is echter ijzersterk en makkelijk schoon te houden. Dit is dus een goede investering op lange termijn.