Voordelen en nadelen van een digitale camera

  • Berichtcategorie:Blog

VOORDELEN EN NADELEN VAN DIGITALE CAMERA

In dit artikel willen we de algemene voor- en nadelen van digitale fotografie presenteren in vergelijking met ouderwetse filmcamera’s. Bij het kiezen tussen deze twee is het belangrijk om rekening te houden met de voordelen, afzonderlijke kenmerken, stijlvoorkeuren en kostenverschillen voor iedere camera en de resultaten die ze produceren. Het kiezen van een van deze camera’s betekent niet dat je niet met beide soorten camera’s kunt werken; professionele fotografen combineren meestal alle soorten camera’s. Voor de gemiddelde smartphone-gebruiker is het gemak van een digitale camera op hun telefoon bekend. Bent u het eens? Laten we nu eens kijken naar de voordelen van een digitale camera:

1. Minder kosten

Een van de voordelen die digitale camera’s bieden is dat ze grotendeels praktisch en handig zijn. Er zijn op de lange termijn lagere kosten omdat de persoon geen films meer zou kopen en de foto’s niet op de oude manier hoeven te ontwikkelen (in speciale donkere kamers). Ze hoeven alleen de batterijen op te laden, een grote geheugenstick te krijgen en ze zijn goed om te gebruiken.

2. Betere opslag

Fotografen kunnen de gemaakte foto’s opslaan op hun computer. Zodat ze de memory stick keer op keer kunnen gebruiken. Er is geen behoefte meer aan het opslaan van filmrolletjes en zorgen hebben over het verslechteren van de foto. Je kunt vrij veel informatie opslaan over de moderne geheugensticks. Bovendien is het mogelijk om de beschrijving van foto’s te zien in termen van cameramodel, instellingen en een datum waarop de foto is gemaakt.

3. Printgemak

Een ander gemak dat digitale camera’s bieden, is het feit dat foto’s thuis kunnen worden afgedrukt op dezelfde manier waarop de fotograaf elk soort bestand in zijn studio zou kunnen afdrukken. Met de vereiste resolutie kunnen uw foto’s op verschillende oppervlakken en formaten worden afgedrukt. Het afdrukken van foto’s    van een filmcamera was een ingewikkelder proces.

4. Vallen en opstaan

Een ander gemak dat digitale camera’s bieden, is het feit dat de gebruiker de foto’s meteen na het nemen kan bekijken en de optie heeft om deze te wissen wanneer deze niet goed is. Dit, volgens deskundigen, bederft fotografen. Omdat ze keer op keer kunnen schieten, leren ze niet de discipline van het plannen van hun opname voordat ze daadwerkelijk op de knop drukken. Toch is dit voor de amateurfotograaf een comfortabele oplossing, omdat dit hen in staat stelt om hun fouten gemakkelijk te zien en andere foto’s te maken. Bovendien is het bewerken op uw pc heel eenvoudig – Photoshop is er voor u. Een rood oog, slechte belichting of donkere lichten , alles zou binnen enkele minuten opgelost kunnen worden.

Dus, zoals we misschien zien  er zijn een aantal voordelen van dergelijke camera’s, maar wat zijn de nadelen?

1. Vraag naar computerkennis

Net als bij filmfotografie, waar je bekend moet zijn met werken in de donkere kamer, moet de fotograaf over geavanceerde computervaardigheden op het gebied van fotografie beschikken. Je zou niet alleen je foto’s op de computer opslaan – het bedienen van de camera is als het bedienen van een kleine computer. Je moet deze “computer”  echt kennen om de functies van je camera te maximaliseren en de beste fotoshoots te doen.

2. Het kunstenaarschap is verloren

Sommige mensen beweren dat artisticiteit en spontaniteit verloren gaan bij het gebruik van een digitale camera ,omdat fotografen geen verschillende effecten gebruiken. Sommige fotografen zouden bijvoorbeeld niet langer de achtergrond vervagen omdat ze de foto in Photoshop en andere grafische programma’s kunnen repareren. Een ander kan een aantal dingen met de computer doen, onnodige dingen wissen, rode ogen corrigeren en sommige functies verscherpen.

3. Relatief hogere kosten

Tegenwoordig is het ingewikkeld om moderne filmcamera’s te vinden, omdat het niet rendabel is om ze op grote schaal voor de producenten te produceren. Daarom is het merendeel 10-20 jaar geleden geproduceerd en is hun prijs veel goedkoper dan moderne digitale camera’s. Sommige professionele camera’s kosten mogelijk zelfs meer dan 3000 EUR.

Hoe dan ook, veel fotografen hebben ervoor gekozen om zowel traditionele film als digitale camera’s te gebruiken, waardoor ze alles kunnen gebruiken dat het best bij de omstandigheden past (afhankelijk van het onderwerp en de mate van controle die ze op locatie nodig hebben). Daarom is het echt afhankelijk van de gelegenheid welke camera de voorkeur heeft.

Meer weten? Ga naar www.fotoshoot.nl/contact