Verbod op dieren
Sinds 15 september 2015 is er een verbod op wilde dieren in circussen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om als circus rond te reizen met wilde dieren. Nooit meer zullen de dieren hun kunstjes vertonen die zij vaak onder dwang en op een dieronvriendelijke methode kregen aangeleerd. Regelmatig werden de dieren in veel te kleine hokken opgesloten en vervoerd. Dit zorgde voor gezondheidsproblemen en stress bij de dieren.
In april van dit jaar kwam bij een verkeersongeluk in Spanje een circusolifant te overlijden en raakten 2 andere olifanten zwaargewond. Dit heeft ervoor gezorgd dat de vraag om een Europees verbod tegen het gebruik en vervoer van wilde circusdieren is gegroeid. Momenteel zijn er 15 EU-lidstaten die een volledig verbod hebben op het gebruik van wilde dieren in het circus. Er zijn 7 landen met een gedeeltelijk verbod. In Finland en Italië is er een wetsvoorstel om de wilde dieren uit het circus te houden en er zijn 3 landen: Duitsland, Frankrijk en Litouwen die nog geen verbod hebben.
Dierenliefhebbers zijn niet alleen een voorstander van het verbod op het houden van wilde dieren in circussen, ze zien ook graag dat er een verbod komt op het poseren met wilde dieren. Steeds vaker zie je op social media profielfoto’s langskomen van mensen die bijvoorbeeld met een tijger poseren. Dat ziet er natuurlijk supergaaf uit, alleen staan die mensen er waarschijnlijk niet bij stil dat zo’n tijger niet onder de beste omstandigheden wordt verzorgd.
In Thailand kun je in diverse dierentuinen op de foto met wilde dieren. Dit is echt een toeristische attractie. Tiger Kingdom in Phuket is bijvoorbeeld zo’n plaats waar je prachtige foto’s kunt laten maken. De website www.tigerkingdom.com ziet er mooi uit. Maar wist je dat voor je op de foto kunt gaan je eerst een verklaring moet tekenen dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele verwondingen die de tijger zou kunnen maken. Dus geheel ongevaarlijk is het niet.
Er zijn worden veel dieren misbruikt voor het toerisme. De tijgers, krokodillen en olifanten zijn het populairst. In de Thaise badplaats Pattaya geven deze dieren regelmatig circusachtige shows. De badplaats spoort de mensen aan om vooral foto’s te nemen met de dieren en ze te voeden.
De activisten spreken van dierenmishandeling en denken dat de dieren illegaal worden verhandeld. Zo kwam er in 2017 een onderzoek van World Animation Protection. De organisatie zet zich in voor dierenwelzijn. Zo concludeerde zij dat het gevangenschap van de wilde dieren voor toerisme tussen 2010 en 2016 met dertig procent gestegen is. Veel van deze dieren zitten vast aan een ketting of hebben te kleine kooien. Ook worden de dieren mishandeld tijdens hun trainingen. Bij deze dierentuin was er dan geen van verhandeling van zover de organisatie weet, maar er zijn natuurlijk ook dierentuinen waar er wel flink word gehandeld in wilde dieren.
Zo worden er ook illegale dieren gefokt. De dierentuinen willen graag welpjes, zodat die leuke kleine welpjes op de foto kunnen met de toeristen. Zodra de tijgers groter en gevaarlijker worden, worden de tijgers illegaal verkocht.
Veel mensen houden ervan om met een dier op de foto te gaan. Zo zijn er ook mensen die graag een familieshoot doen met hun huisdier. Zo nemen sommige families hun hond mee naar het strand om daar een fotoshoot te doen. Valt dit ook onder dierenmishandeling? Nee, zeker niet. Zolang je het dier niet slaat of iets in die richting word het dier niet mishandeld en kan er gewoon een leuke fotoshoot gedaan worden. Er zijn vele fotografen die shoots doen met huisdieren. Zo worden er shoots gedaan in de studio of op het strand. Je kan ook kiezen om alleen je dier te laten fotograferen. Sommige fotostudio’s in Nederland hebben bijvoorbeeld voor honden een riem/lijn die je niet ziet op de foto. Het is super leuk om een foto te hebben van je huisdier of een foto met je huisdier.
BRON:
https://www.trouw.nl/home/selfies-maken-met-een-tijgerwelpje-kan-dat-wel-~a7bbd3cb/