Natuurfotografie
Natuurfotografie is een apart vak van fotografie dat erg breed is. Je kan het overal in de wereld beoefenen en er komt nooit een einde aan de plekken, flora en fauna die je kunt fotograferen.
Geschiedenis
Natuurfotografie is een vak van fotografie dat al erg lang bestaat, maar pas sinds de laatste decennia echt is opgebloeid. Dit komt omdat telelenzen vroeger erg duur waren en de fotograferen zeer dicht op het onderwerp moesten zitten om een goede foto te kunnen maken.
Hierdoor werden de dieren vaak verstoord en werden er strenge regels bedacht om de dieren te beschermen. Maar sinds de laatste jaren zijn de prijzen van de lenzen gedaald en zijn er steeds meer nieuwe mogelijkheden bij gekomen om de dieren van een afstand te kunnen fotograferen en hierdoor kun je zo ook meer in hun rust laten en gaan ze zich eerder op hun gemak voelen en kan je betere foto’s maken. Hierdoor is natuurfotografie erg populair geworden bij heel veel mensen.
Waar kan je fotograferen
Natuurfotografie kan je in principe overal in de wereld doen, van je eigen achtertuin naar de Afrikaanse savannes naar het berggebied van de Himalaya. Het is erg breed en er komt geen einde aan. Maar waar je naartoe gaat moet je natuurlijk ook je apparatuur aan aanpassen, Als je de kleine beestjes in je achtertuin wilt fotograferen dan moet je sneller aan een macro lens denken en als je de big five wilt fotograferen dan zit je eerder al aan een telezoom lens. De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom vind ik natuurfotografie zo speciaal.
Er zijn veel mensen die natuurfotografie beoefenen en de kunst is daarom ook om eruit te springen, de mooiste dingen te fotograferen. Dat kan in ons eigen landje, maar je kan er natuurlijk ook op reis gaan om een andere omgeving te fotograferen.
Je heb organisaties die fotoreizen aanbieden over de hele wereld, je gaat dan met professionele fotografen mee om de mooiste plekjes te bezoeken waar ze je uitleggen om de beste foto’s te maken. Maar wat je dan wel snel ziet is dat je dezelfde foto’s krijgt. Wat ook erg mooi is, is om zelf op reis te gaan en de plekjes te zoeken, met de lokalen te praten en je laten leiden naar de locaties waar bijna geen mensen komen om zo de meest bijzondere plaatjes te kunnen schieten.
How to: Fotograferen op safari
Zelf vind ik fotograferen op safari erg leuk en raad ik iedere natuurfanaat echt aan om een keer te doen in zijn of haar leven.
Wat belangrijk is bij het fotograferen op safari is dat je snel kunt wisselen qua instellingen. Dit komt doordat de natuur erg onvoorspelbaar is. Zelf zet ik mijn camera in de M stand en zet ik de ISO op auto, dit doe ik zodat de camera snel kan inspelen op lichtwisselingen, zodat als er bijvoorbeeld een wolk voor de zon komt en je ziet een leeuw langsrennen dat je dan niet ook nog je ISO hoeft aan te passen. Verder is het handig om je sluitertijd op 1/500 of 1/1000 te houden. 1/500 als je een stilstaand of langzaam lopen dier te fotograferen en 1/1000 of hoger als je een rennend dier of vliegende vogel wilt fotograferen. Diafragma is verder rond de F5.6 om zo altijd een scherpte diepte effect te creëren. Je kan het diafragma natuurlijk ook rond de F11 brengen als je iets meer scherpte in de achtergrond wilt. Ik gebruik deze instellingen, omdat je hiertussen erg makkelijk kunt wisselen en je zo eigenlijk geen foto mist.
Nachtfotografie op safari
Als je op safari gaat dan ga je geheid ook op een avond safari. Maar na twee uurtjes als het gouden uur is geweest en de zon toch echt onder is, wil je natuurlijk nog steeds mooie foto’s kunnen maken van de dieren die alleen in de nacht wakker zijn.
Wat ik dan doe is mijn camera (canon) in de AV-stand zetten. Ik heb nog steeds auto ISO, maar het enigste wat ik doe is spelen met de onderbelichting. De + en -.
Vaak heeft de spotter een erg fel spotlicht bij zich die hij op de dieren schijnt en als je dan een foto neemt is die al snel overbelicht. Wat je in dit geval wilt doen is je foto onderbelichten. Je moet dan al gauw denken aan -2 of -3. Hierdoor krijg je een foto die goed belicht is.
Geduld, geduld en nog meer geduld
En verder draait de natuur fotograferen om geduld hebben. Niets gaat zoals je wilt, je kan de natuur niet sturen. Soms is het even dat extra uurtje wachten om de perfecte lichtinval te krijgen, of dat de luipaard dan eindelijk actief wordt.
Maar wie geduld heeft wordt uiteindelijk altijd beloond!