Luchtfotografie

  • Berichtcategorie:Blog

Een heel ander perspectief op je foto en zeker origineel, bereik je met luchtfotografie. Luchtfotografie is het maken van foto’s vanuit de lucht.

Vroeger werd dit vooral gedaan door een afstand bedienbare camera aan een vlieger te binden, of door middel van een parachutist met een camera tijdens zijn val. De eerste luchtfoto’s werden gemaakt in 1858 door een Franse fotograaf, hij gebruikte een luchtballon. Tegenwoordig is er een veel makkelijkere ontwikkeling die erg populair is, de drone, beter bekend als een onbemand luchtvaartuig. Tot 2013 had je in Nederland zelfs een vergunning nodig om luchtfoto’s te maken in verband met militaire objecten in beeld.

Waarvoor?

Er zijn veel verschillende doeleinden bij luchtfotografie. Ik zet er hier een paar op een rijtje:

  • Bioscoopfilms, voor mooie shots en extra actie gevoel.
  • Spionage, hierbij worden de foto’s van recht boven genomen.
  • Oblique-luchtfotografie, vorm waarbij de fotografie wordt gebruikt voor presentaties of technische rapportages.
  • Reclame, voor bijvoorbeeld restaurants.
  • Infrastructuur, zoals in het wegennet om het ontstaan van files te kunnen zien en bij pijpleidingen voor monitoring van bestaande pijpleiding trajecten.
  • Radioactieve bronnen opsporen, door middel van het meten van gamma en röntgenstraling.
  • Bescherming van dieren en het opsporen van stropers met drones.

Samenstelling drones

Voor het frame van de drone wordt meestal glasvezel weefsel met carbon, aluminiumfoam of biologische materialen zoals zwamvlok gebruikt en soms gaat daar een laagje plastic over. De stijging van de populariteit van drones tegenwoordig komt door de lagere prijzen door de massa productie van camera’s voor de mobiele telefoon waar een drone gebruik van kan maken en het gewicht van camera’s die kleiner wordt.

Overheid

De drones worden ook gebruikt voor militaire toepassingen, omdat ze op een hoogte van 300 meter al onzichtbaar zijn voor het oog en ook onhoorbaar. Personen kunnen afzonderlijk gevolgd worden hierdoor. Het wordt ook veel gebruikt omdat dit een veel veiligere manier is, omdat de bemanning anders gevaar loopt.

Veiligheid

Als we het hebben over de drones die wat geavanceerder zijn dan wat er in de winkels liggen, kunnen ze heel zwaar worden. Sommige drones zijn voorzien van een automatische parachute voor de veiligheid van de mensen. In Frankrijk willen ze dit verplicht stellen voor de drones boven de 4 kg, die boven een bewoond gebied vliegen.

 

Heb je ook interesse in een Fotoshoot? Boek dan hier een afspraak.