Fotografie en fotografen

  • Berichtcategorie:Blog

Fotografie en fotografen

We weten in de 21ste eeuw heel veel over fotografie en hoe alles werkt in de camera maar ooit is dit begonnen. De ontwikkeling van fotografie en fotografen gaat een lange tijd terug in de geschiedenis.

Wat is een foto?

Fotografie is het vastleggen van afbeeldingen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal, door middel van straling, zoals licht en andere vormen. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. De eerste succesvolle foto, die natuurlijk zwart wit was, is vastgelegd in 1826 door de Franse Joseph Nicephore Niepce.

Geschiedenis van Fotografie en fotografen

De eerste foto in 1826 is gemaakt door een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een donkere kamer bloot te stellen aan licht. Het beeld dat werd gevormd, was een negatief beeld dat niet was gefixeerd, en dus door verdere belichting buiten de camera verloren ging. De beelden die waren gemaakt met deze techniek noemde hij netvlies. Een van de bekendste fotografen uit de geschiedenis is Louis Daguerre. Hij wordt gezien als de uitvinder van fotografie. Fotografen namen de plaats in van rondreizende kunstschilders om de wereld vast te leggen.

In 1888 vond een grote verandering plaats, de eerste fotocamera met rolfilm werd uitgebracht voor het publiek. Deze camera kreeg de naam KODAK, je kon hiermee 100 opnames maken per filmrol. Wanneer een rol vol was stuurde je deze op en kreeg je tegen betaling de geprinte foto’s terug.

Pas in 1960 werd het mogelijk voor consumenten om kleurenfoto’s te maken. In 1980 was de eerste digitale camera op de markt.

Specialisten

Binnen de fotografie zijn hele uiteenlopende specialisten te vinden. Van de ontwikkeling van luchtvaart tot aan microscopie foto’s. De verschillende fotografen zijn allemaal gespecialiseerd op verschillende vakgebieden zoals

  • Bedrijfsfotograaf: zij richten zich op het commerciële gebied van de fotografie. Bedrijven huren ze in om foto’s op evenementen te maken.
  • Interieur fotograaf: zij leggen het werk van interieur stylisten vast door middel van fotografie. Zij kunnen ook foto maken voor bedrijven zoals IKEA etc.
  • Kunstfotograaf: abstracte foto’s die worden gezien als kunst, dit is een heel ander vakgebied dan bijvoorbeeld bedrijfs- of interieurfotograaf
  • Modefotograaf: aanwezig bij catwalks en de grootste mode festivals. Werken bij bladen zoals Vogue en Linda.
  • Landschapsfotograaf: vorm van natuurfotografie waarbij het in beeld brengen van een landschap centraal staat. Verschillende seizoenen spelen een grote rol op dit gebied. Het wordt beschouwd als een vorm van stilleven.
  • Paparazzi: wordt als negatief gezien, doordat ze bij het fotograferen van beroemdheden niet terugschrikken voor schending van privacy. Het kan echter ook voor positieve aandacht zorgen, door een foto met nieuwswaarde.

Professioneel fotograaf

Wat maakt een fotograaf professioneel? We kijken naar een drietal aspecten om dit te definiëren.

Ten eerste is diepgaande kennis een belangrijke factor. De technische kant van fotografie, licht en retouchering. In iedere situatie moet je de juiste instellingen zoals ISO, sluitertijd en diafragma weten.

Verder zijn sociale vaardigheden van belang. Je bent in staat je model op haar of zijn gemak te stellen ongeacht ervaring of niet en kan het beste in diegene naar boven halen.

Als laatste punt is service gerichtheid, er wordt gehandeld naar klanten belang. De communicatie is vlot en helder, ook is vriendelijkheid natuurlijk belangrijk.