Een laatste fotoshoot

  • Berichtcategorie:Fotoshoot

Hoe graag we het ook anders zouden willen zien, kanker blijft nog steeds de nummer 1 doodsoorzaak in Nederland. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS van 2017. Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 47 duizend mensen overleden aan deze slopende ziekte, waaronder het overgrote deel man is. Een kwart van de mannen waarbij kanker is geconstateerd, sterft aan longkanker. Sinds jaren negentig is het aantal sterfgevallen aan longkanker bij vrouwen meer dan verdubbeld.

Er is echter ook goed nieuws. Sinds eind jaren tachtig neemt het aantal sterfgevallen aan kanker relatief gezien af. Dit komt door de toenemende bevolkingsgroei en vergrijzing. Vooral onder mannen vindt er een daling plaats. Ook sterven er steeds minder kinderen (0 tot 15 jaar) aan deze ziekte.

Ondanks de daling die er plaatsvindt, geeft dit geen garantie dat je er niet mee te maken kan krijgen. Of je dit nou zelf bent of dat dit 1 van je naasten overkomt, het blijft een grote onzekerheid. Als je jezelf in 1 van deze situaties bevindt weet je dat het een ontzettend moeilijke proces is. Van ups en downs valt niet te spreken, het lijken wel alleen maar downs. Maar toch zitten er die paar momenten tussen. Het laat zien wat wel en niet belangrijk is, wie wel en niet belangrijk zijn. Het koesteren van herinneringen, het samen huilen, het samen lachen, het bij elkaar zijn. Er voor elkaar zijn. Dat zijn de bouwstenen die je staande houden. Waardoor je, hoe moeilijk het ook is, door kan gaan. Waardoor je terug kan kijken met een lach op je gezicht, of het achter kan laten met een geruster gevoel.

Het creëren van mooie momenten is belangrijk, zoals iets vastleggen om iets of iemand nooit meer te vergeten. Een fijne manier om dit te doen is door middel van het maken van foto’s. Een laatste goede herinnering, een laatste keer met z’n allen, een laatste foto. Iets waar jij of je dierbaren altijd naar kunnen kijken of bij zich kunnen dragen. Fotoshoot.nl biedt onder andere zulke shoots aan. Per jaar vinden hier 60 tot 70 van dit soort fotoshoots plaats. Twee weken geleden vond hier ook zo’n mooi moment plaats. Er kwam een mevrouw naar de studio met haar zoontje van 1 en haar dochter van 3. Ze kwamen hier hun laatste foto maken, want ze zal 2019 helaas niet meer halen. De kinderen snapten het allemaal nog niet zo goed. Er is nog geen besef dat dit de laatste maanden met hun moeder zullen zijn. Het is emotioneel en moeilijk. Met haar zoontje in haar armen kijkt ze naar de camera. Ze probeert te lachen, een goeie indruk achter te laten op deze wereld voor haar kinderen. Ze kijkt naar haar zoontje en geeft hem een kusje op de mond. Precies op dat moment klikt de fotograaf op zijn camera. Hij kijkt door de lens en ziet het meteen; dit is dé foto. Dit is hoe hij zijn moeder zal onthouden. Dit neemt niemand ze meer af. Maar achter de camera, breekt zijn hart. Zijn emoties komen te loop, fotoshoots over doodgaande mensen. Na zoveel jaar, breekt toch iedere keer weer zijn hart. Fotograaf, maar ook gewoon mens.

Nog 1 keer lachen naar de camera, die ziekte kan de pot op, want het gaat om dat moment. Om jouw moment, jouw familie, jouw liefde en jij!