De geboorte van fotografie

  • Berichtcategorie:Blog

In deze wereld, waar we momenteel allemaal omringd zijn door hele sterke camera’s van smartphones en natuurlijk alle digitale camera’s, is het besef moeilijk waar het allemaal begon, waarbij dat een enorm proces was dat moeilijk in elkaar zat maar ook vooral lang duurde. Door veel bijzondere ontdekkingen achter elkaar begon de geschiedenis van fotografie te broeien en was fotografie eigenlijk geboren, wij verzorgen ook toepasselijk geboorte fotoshoots in onze fotostudio’s.

Enige manier om iets vast te leggen voordat fotografie echt ontstond is via schilderijen, tekeningen of gravures. Dit proces had veel fotografie vakmanschap die vandaag de dag ook nog steeds gebruikt wordt door professionele fotografen, wat voor veel mensen niet handig uitkwam en dus niet praktisch. De vraag voor nauwkeurige en snellere manieren om iets vast te kunnen leggen werd steeds groter. Hierdoor kwam er een tocht om te zoeken naar een nieuwe manier om iets vast te leggen.

Het begin van fotografie was de allereerste stap van een ontdekking genaamd: camera obscura. Een fenomeen om door een klein gaatje in een donkere kamer licht te laten schijnen, waardoor het beeld van de buitenwereld op zijn kop op de muur er tegenover schijnt. De Chinese filosoof Mozi heeft in de 5e eeuw voor Christus dit principe opgeschreven. Alleen voordat het serieus onderzocht werd, duurde het nog vele eeuwen.

Wetenschappers en uitvinders begonnen in de 19e eeuw met de camera obscura te experimenteren, om vervolgens een van de eerste “camera’s” te ontwikkelen waarmee hij beelden permanent en blijvend kon maken. Een enorme doorbraak in de wereld van de fotografie kwam in 1826 door een franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce die werelds eerste foto heeft gemaakt genaamd “View from the Window at Le Gras”. Hierbij gebruikte hij het proces heliografie, dit deed hij door bitumen van Judea en een zilverplaat te gebruiken om het beeld mee te kunnen vastleggen. Om de enkele foto te maken heeft hij in totaal zo’n 8 uur belichtingstijd nodig.

Een andere Franse uitvinder Louis Daguerre ontwikkelde in 1839 zijn eigen uitvinding: de Daguerreotype. Dit was een proces waarbij een zilveren plaat gepolijst behandeld werd met lichtgevoelige chemicaliën, hierdoor werd de belichtingstijd van 8 uur uiteindelijk maar enkele minuten. Door dit proces was het maken van foto’s ook veel makkelijker en praktischer. Door de daguerreotype kwam het begin van commerciële fotografie omdat het al snel steeg in populariteit voor professionele fotografen.

In de decennia daarop kwamen er alleen maar verbeteringen en die werden doorgezet naar fotografische materialen en processen. George Eastman kwam nog met de introductie van de flexibele filmrollen in de late 19e eeuw, waardoor het voor de mensen veel makkelijker is om ook zelf te gebruiken. Met een stijgende populariteit van kleurenfotografie in de 20e eeuw en daar de transitie naar de 21e eeuw met digitale fotografie, blijft daarom de ontwikkeling een blijvend proces voor nieuwe innovatie van de fotografie zowel commercieel als professioneel in fotostudio’s.

Het begin van fotografie is een weg van creativiteit en doorzettingsvermogen en daar helpen professionele fotografen bij. Van de simpele camera obscura naar een digitale camera van de dag van vandaag zit een hele geschiedenis van fotografie. De vraag om de wereld om ons heen vast te kunnen leggen en te laten zien heeft de fotografie gebracht waar het nu is.