Creatieve fotografie ideeën

  • Berichtcategorie:Blog

Creatieve fotografie ideeën: geen saaie foto’s meer

Heb je weleens van die filmpjes gezien waarin creatieve fotografie ideeën getoond worden. Vaak wordt er iets met licht gedaan of met beweging. We zullen enkele creatieve fotografie ideeën met je delen, zodat je deze zelf ook kan gebruiken. Daarnaast kan je hier een eigen originele draai aan geven of meerdere ideeën met elkaar combineren.

Creatieve fotografie ideeën voor het maken van foto’s

Soms kun je, hopelijk tijdelijk, geen inspiratie meer hebben bij het schieten van foto’s. In dit stuk, waarin creatieve fotografie ideeën worden gedeeld, kunnen je op zulke momenten weer inspiratie geven. Een zo’n idee is het projecteren van afbeeldingen op personen en ze dan fotograferen. Als je geen projector hebt, kun je ook met een vergiet een cool patroon van licht op het gezicht van iemand maken en deze fotograferen. Een ander creatief foto idee is het gebruiken van confetti.

Je zult denken: “Wat moet ik nou met confetti?”, maar als je dit foto trucje uitprobeert, zul je zien wat een toevoeging het aan je foto kan zijn. Tijdens dat je met de camera op iets focust, gooi je zelf wat confetti voor de lens van de camera. Dit geeft een creatieve en originele draai aan je foto! Vooral wanneer je bijvoorbeeld een foto wil maken van iemand die jarig is, kun je dit foto trucje goed gebruiken. Verder kun je altijd objecten vanuit andere perspectieven fotograferen dan dat je normaal doet of gebruik maken van reflecties (plasje water, spiegels, een meer, etc.).

Creatieve fotografie ideeën voor het bewerken van foto’s

Een andere manier om creatief met fotografie bezig te zijn, is door je gemaakte foto’s te bewerken. Zo kan je de foto afdrukken en hier iets van vouwen, je kunt hierbij denken aan origami. Ook kun je met water of waterdruppels de inkt kunnen laten uitlopen, dit geeft de foto een bijzonder en origineel effect. Iets waar je niet zo snel aan zou denken, is het bewerken van je foto’s door erop te borduren. Je kunt op deze manier de focus op een bepaald deel van de foto leggen of verschillende stijlen met elkaar combineren. Daarnaast kun je door touw te gebruiken, een web van foto’s maken om aan de muur te hangen.

Iets waar je wel eerder van gehoord hebt of zelfs zelf wel al een keer gedaan, is het maken van een collage. Je kunt meerdere foto’s die je gemaakt hebt uitknippen en bij elkaar plakken in bijvoorbeeld je agenda. Kijk ook verder dan alleen je eigen foto’s en wees creatief bij het maken van een collage: je kunt ook afbeeldingen of letters uit een tijdschrift knippen. Een ander creatief fotografie idee is het schilderen op je foto’s. Net zoals bij het borduren, kun je op deze manier extra focus leggen op bepaalde delen van de foto, of bijvoorbeeld kleur geven aan een zwart witte foto.

Tot slot nog twee andere manieren die een beetje op elkaar lijken: het scannen van een foto waar je een object op hebt geplaatst en het plaatsen van objecten op een foto en hier weer een foto van nemen. Deze twee laatste manieren zijn, net als bij het schilderen op de foto, simpele manieren om een interessant effect te maken op bijvoorbeeld een zwart wit foto.

Wil jij experimenteren met creatieve fotografie? Boek dan snel je eigen Fotoshoot!