Bokeh

  • Berichtcategorie:Blog

Wat is bokeh?

Bokeh, spreek je uit als ‘bokè’ en is afgeleid van het Japanse woord ‘boke’ wat ‘onscherpte’ betekent. Omdat het diafragma een grote opening heeft, ontstaan er ronde vormen in de foto. De mate waarin deze ronde vormen en kleuren zich met elkaar vermengen zorgt voor een rustige of drukkere bokeh. Een rustige bokeh heeft vaak de voorkeur bij meerdere fotografen, omdat door een rustige achtergrond de aandacht naar het scherpe onderwerp op de voorgrond gaat. Je lichtval zorgt dus voor rustige of drukkere bollen-vormen op de achtergrond van je foto.

De invloed van licht op het bokeh effect

Licht speelt een nodige rol voor de vorming van bokeh-bollen. Zonder licht en reflectie zal een onscherpe achtergrond eerder wazig lijken. Meestal heeft het diafragma een ronde vorm dat verklaart dus ook de ronde bokeh bollen. Hoe minder contrast en kleurverschil er in de foto te zien is, hoe meer deze rondjes in elkaar zullen overlopen. De rondjes zullen dan namelijk erg op elkaar gaan lijken en een geheel vormen.

Des te meer contrast er in de foto te zien is, hoe meer de rondjes qua kleur van elkaar gaan verschillen. Het kiezen van een lichtbron is dus bepalend voor de bokeh op je foto. Wanneer je ’s avonds foto’s maakt, worden de contrasten groot. De verschillende kleuren van het verkeer verschillen zo van elkaar, waardoor de ronde bokeh-bollen ook snel als afzonderlijke bollen zullen reageren.

De beste lenzen voor een mooie bokeh

Een objectief moet lichtsterk zijn om een mooie bokeh te krijgen. Prime lenzen met een vast brandpunt kunnen meer licht vangen dan een zoomlens. Dat heeft te maken met complexiteit van een zoomlens waarbij licht door een langere tunnel moet voordat het de camerasensor bereikt. De laagste diafragmawaarde (de f-waarde) van een prime lens is ook veel lager. Dit is bij veel prime lenzen f/2.8, f/1.8 en soms wel f/1.2. Veel portretfotografen zien de 50 mm lens als een fijne lens om mee te werken en om een mooie bokeh mee te krijgen.