Bloesem Fotoshoot

  • Berichtcategorie:Blog

Bloesem fotograferen in de lente

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar het maken van een mooie bloesem foto is nog niet zo makkelijk als we eigenlijk denken. Omdat een boom vol met bloesem snel druk oogt in je foto, is het vaak moeilijk om je focus, compositie en diafragma zo in te stellen dat je met rust goede foto’s kan maken. Hieronder heb enkele tips om je op weg mee te helpen!

Speel met diafragma

Ik fotografeer meestal bloesem met een grote diafragma opening (een klein getal dus). Bijvoorbeeld op F/2.8 of zelfs op F/1.8 met 50mm lensHierdoor kun je precies de focus op een punt naar keuze leggen. De takjes en bladeren rondom worden automatisch onscherp als je met een grote opening van je diafragma fotografeert. Dit zorgt er dus voor dat je aandacht naar één punt wordt getrokken. Je kunt natuurlijk ook op andere diafragma getallen bloesem fotograferen. Het is juist leuk om hiermee te spelen en te experimenteren.

Handmatig scherp stellen?

Het is natuurlijk duidelijk dat iedereen de autofocus van zijn camera gebruikt als het op scherpstellen aankomt. Maar hoe dichterbij je gaat, hoe lastiger dat wordt. De afstand tussen de meeldraden en de bloemblaadjes van bloesem is misschien maar een centimeter, maar het kan een hoop uitmaken waar je je scherpste punt legt.

Daarom is het bijna altijd goed om handmatig scherp te stellen. Helaas is dit natuurlijk niet altijd even makkelijk te zien door je lens. Bij systeemcamera’s hebben ze hiervoor een handig ingebouwd trucje genaamd Focus Peaking. Handmatig scherpstellen met focus speaking krijg je op de plekken waar je foto scherp zal zijn, gekleurde lijnen in beeld.

Korte scherpstelafstand

Scherpstellen op kleine bloemetjes is vaak lastig. Hierboven heb ik al aangegeven dat je handmatig scherpstelafstand kunt proberen, maar soms is het gewoon niet mogelijk om zo dicht bij scherp in te stellen. Iedere lens heeft een scherpstelafstand. Dit is de afstand vanaf de plaats waar je je foto scherp stelt. Bijvoorbeeld vanaf 30 cm tot aan het onderwerp die je fotografeert.

Heb je ook interesse in een Bloesem Fotoshoot? Boek dan hier een afspraak.